7 Comments

 1. Wouter Faveyts

  Sjiek, Karl!! Welke specialisten beweren dat Zeearend de eerste soort arend zal zijn die in de komende jaren in België zal broeden? Ik hoop van harte dat ik mis ben, maar ik denk persoonlijk dat het niet direct voor de eerste paar jaren zal zijn.

  Groeten,
  Wouter

 2. Walter Roggeman

  Uiteraard prachtige foto’s. Wouter, ik hoop ook dat je verkeerd bent maar ook ik moet toegeven dat er nog wat water door de Schelde zal vloeien vooraleer we kans maken, wat de “specialisten” daar ook mogen over denken. Grote ruige natuur is inderdaad in Vlaanderen nog niet voor morgen. Als je ziet waar ze in Nederland broeden: zover staan we hier nog lang niet. Ook pogingen om Visarend aan te trekken (nestplatformen) hebben nog niet veel resultaat gehad.

 3. Maar in Wallonië zijn er toch wel een aantal leuke plekken die kans maken? Lac de l’eau d’heure, maasbochten, enzovoort

  Vorig jaar hoorde ik bij het fir dat ze denken dat als er binnen de komende tien jaar een (grote) arend tot broeden komt, het eerder zeearend dan visarend zal zijn.
  dwergarend zou een paar jaar terug in Wallonië gebroed hebben…

  We’ll see

  karl

 4. peter wijn

  ‘t is een complete serie zo Karl,
  en die ‘gewraakte’ foto – amorf – geeft hierin absoluut meerwaarde.
  compliment

 5. Wouter Faveyts

  Bedankt voor de reactie, Karl.
  Dat van Dwergarend heb ik ook al geregeld gehoord, maar er is mij verteld dat dat vrijwel zeker een fabel is… In de Waalse broedvogelatlas is er in elk geval geen spoor van te vinden.
  Wat me vooral negatief lijkt voor Zeearend is het (nog steeds) gebrek aan vaste wintergebieden in België. In Nederland is broeden gedurende een heel aantal jaren voorafgegaan door vaste overwinteraars, vervolgens een aantal jaar overzomeren en dan pas broeden. In België is er nergens nog maar een spoor van het begin van zo’n evolutie in een bepaald gebied. Ik hoop dat ik mis ben, maar ik denk dan ook dat die mensen van het FIR toch wat aan wishful thinking doen.
  Dat er aan die paar grote meren misschien wel potentieel is kan wel zijn, maar de beesten zijn er tot nader order niet. Op (lange) termijn kunnen de Sigma-gebieden langs de Schelde misschien ook perspectief bieden.

  Soit – we zien het wel! 🙂
  En nogmaals, want dat is hier tenslotte toch waar het vooral om gaat: sjieke foto’s, maat! 🙂

 6. Hoeveel neiger zijn deze foto’s in vergelijking met de overkill aan ‘vis-plukkende-zeearenden-shots’. Het geeft een super beeld van wat we zagen Karlito! Es muy bien amigo ! Hopelijk blijven de volgende bait places de arenden wat weg … en verschijnen er grote carnivoren voor in de plaats. De Finse veelvraten zijn alvast present! Scandiniavië: ruimte, een normale human population en nog echte natuur zonder dat er punt bij gemoeid is. Zo hoort dat te zijn. Groeten

 7. Rik

  prachtige foto’s, zoals gebruikelijk
  laat die arenden maar komen, maar ik vrees dat we daar nog enkele Prosperpolders extra voor nodig hebben en is er in de Ardense gebieden voldoende (winter-)voedsel cfr Lac de Der etc… ??

  hoewel; droomden wij vroeger ook niet van terugkeer van zeehonden in een nog gitzwarte Schelde ? ze zwemmen u nu nieuwsgierig voorbij aan de pier van Nieuwpoort
  de Amerikaanse visarenden hebben hun schuwheid al afgelegd en zie wat we met de stadse slechtvalken meemaken
  nu de biotopen verder in orde komen en zodra de verstoring onder controle komt, kunnen we
  blijven hopen op de terugkeer van extra carnivoren te land en in de lucht…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *