11 Comments

 1. Ronduit super Karl. Zooo broad minded!
  Wat die jagers betreft. Afgelopen Kerst in Bieszczady (Polen) gegidst geweest door een jager (ree/edelhert en everzwijn). Hij liet me wisenten zien. De beesten zijn er (net als wolf, beer en lynx) beschermd. Vanop zijn hoogzit ziet hij dingen waar wij voor zouden tekenen. Ik onthield vooral een moeder lynx met twee jongen passerend onder zijn voeten. In april (veelvraattrip) heb ik een afspraak met een Finse jager (elanden) die nestkasten heeft hangen voor Vliegend Eekhoorn. Het kan perfect samengaan. Hier worden massa’s maïs gevoederd aan evers die gans het eco-systeem om zeep helpen in de Ardennen. Heel der bossen zijn ‘gediepploegd’ en de te grote aantallen evers zijn er nefast voor grondbroeders als Houtsnip en Hazelhoen. En dan onze jagende Noorderburen. Beer en lynx zijn in Zweden enorm toegenomen door jarenlange bescherming. Jammer dat bepaalde pressing groepen het dan voor mekaar krijgen om ze weer te bejagen. Maar er is een overschot want quota zijn fenomenaal hoog. Maar ze bejagen is iets wat er bij mij nooit ingaat omdat de ecologie van die beesten zo neig is en ze gewoon super mooi zijn. Jagen is en blijft een sociaal gegeven in remote Scandinavische areas en ook gewoon enorm populair. Bijna folklore. Bovendien zijn de jachttechnieken er van zodanig hoog niveau (drijfjacht met sneeuwscooters) dat quota allemaal binnen de kortste keren netjes gehaald worden. Wolven blijven er gehaat. Vooral omdat ze dure jachthonden (die gebruikt worden bij jacht op elanden) systematisch doden als ze de kans krijgen. Logisch, voor de wolven zijn het directe concurrenten. Elandenjacht in Scandinavië = winkelen in het wild; de buit voorziet locals er van gratis vlees voor een gans jaar. Het is toegestaan. Wij rijden naar de supermarkt en eten dieren die levenslang in een stal worden vetgemest; met wat geluk hebben ze nog wat daglicht gezien. Maar ook makkelijke prooien als schapen en geiten staan op het menu van wolven. Vooral als dit cattle niet beschermd wordt door een elektrische wei-afsluiting. Het zijn en blijven sloebers. In 2000 zag ik beelden in de Roemeense Karpaten van wolven die schapen effectief uit de stal plukten en in Spanje zijn er verhalen van herders wiens hond door een roedel passerende wolven gevierendeeld wordt. Stel u eens voor dat het u overkomt als ge den Bobby uitlaat in uw pittoresk huurhuisje diep in de Ardennen. Nee serieus, hier komen lynxen in het nieuws als een fait diver ; tussen de katten met tumors en honden met diarree door tijdens ‘Dieren in nesten.’ Tot overmaat van ramp (voor de publieke opinie althans met een natuurkennis die aan de debiliteit grenst) eindigt de reeks met een wolf die lelijk huishoudt in een weiland waar schapen ‘elektrisch vrij rondlopen’. Het Roodkapje synsdroom zal bij deze weer springlevend zijn in onze Lage Landen!

 2. Beste Karel,
  van mij geen ‘enorme’ reactie, maar wil toch eventjes iets zeggen.
  Prachtige tekst heb jij hier neergeschreven en alles is een feit!
  Ook zijn de foto’s vermeldenswaardig, zeer knap (buiten de 2de natuurlijk)!

  De meerderheid van de jagers moeten hun manier van denken en doen eens veranderen. En de politiekers moeten eens naar wetenschappers (in dit geval INBO) luisteren. Waarom betalen we ze anders?!

  Mvg,
  Pieter.

 3. Karl, proficiat met deze heldere langetermijnsvisie, ik kan er alleen mee akkoord zijn. Beheersjacht zoals op everzwijn, ree of exoten past nog wel in mijn gedacht, op trekkende houtduiven en vossen dan weer veel minder. We zitten met een gedegradeerde natuur zoals je correct stelt en alleen deze herstellen kan een oplossing bieden.

 4. Sander Jansens

  Heel mooi, genuanceerd artikel. Dit lijkt me een visie waar elke redelijke jager en elke redelijke natuurbeschermer alleen maar achter kan staan.

 5. marc van ginderdeuren

  De redding van onze Vlaamse natuur en van alles wat daarmee samengaat, hangt af van de biodiversiteit. Laten we de natuur verder verloederen en achteruitgaan of gaan we wakker worden en iets doen? Essentieel is dat we de impact van de mens niet té groot laten worden en dat we de vitale ‘stapstenen’, de verspreide natuurgebieden die planten en dieren nodig hebben om te overleven, creëren en beschermen. In Vlaanderen doet Natuurpunt uitstekend werk, maar dat volstaat niet. Iedereen die een tuin heeft kan hem natuur-vriendelijk maken. De gemeenten, provincies en het gewest moeten dringend werk maken van een serieuze bosuitbreiding en alle Vlaamse waterloopbeheerders moeten er véél meer zorg voor dragen, dat hun waterlopen niet langer vervuild worden. De langgerekte beekvalleien zijn bij uitstek dé natuurgebieden , die de verspreiding van de soorten kunnen bevorderen of in stand houden. Het is de hoogste tijd dat we onze west-europese veeteelt en het overbemeste maïsareaal dat daarbij hoort, verkleinen en nog meer land teruggeven aan de natuur.

Leave a Reply

Your email address will not be published.