Big, bigger, bizon

De vorige twee weken ging ik samen met Yves Adams op zoek naar het grootste landdier van Europa, de Europese bizon. Bizons zijn dan wel groot, toch zijn ze niet makkelijk te vinden. Een kennis van me zocht ze ooit gedurende 21 dagen intensief, om met lege handen naar huis te komen.

Via Poolse biologen en collega fotografen kregen we enkele goede plekken waar je ’s winters groepen bizons kan treffen. Toch duurde het meer dan vier dagen eer we onze eerste Toro Loco in beeld kregen, dit was in Bieszczady National park (grens Polen-Oekraïne). In mei had ik hier nog bizons gezien die best te benaderen waren, deze keer waren de dieren echter heel schuw. Na vijf dagen met in totaal niet meer dan een paar bewijsfoto’s besloten we dan maar naar het Noorden te gaan, richting oerbossen van Bialowieza. Opnieuw duurde het enkele dagen, en vele uren van langzaam benaderen tot we onze eerste bizons konden fotograferen. Daarnaast bezochten we in Oost-Polen enkele ruïnes voor vleermuizen…

Bieszczady Mountains

Ze zitten er, naar het schijnt

vijf uur: opstaan! Elke dag weer

Sigma op D3X: technisch kan het, deontologisch daarentegen

Eindelijk prijs! -12°C, 60cm sneeuw en gierende wind. Met sneeuwraketten erbij geraakt
Pano van 14 beelden

The master at work

En hij zag dat het goed was

Voor het materiaal te verplaatsen huurden we een auto met chauffeur

Bialowieza: El Toro loco!

Grote stieren

Na acht dagen zoeken: Beeldvullende Europese bizon in het wild

Swinger party

Franjestaarten met Bechsteins ertussen

Mopsvleermuis

3 Comments

  1. Moot

    En geen gids tegengekomen die jullie geïnformeerd heeft over de “volledige” naam van deze beesten?
    Zeg nooit zomaar bizon tegen een “pure blooded european lowland bison” of onze poolse vrienden worden plots veel minder sympathiek in de omgang (en wij hadden zelfs inkom betaald voor het Bialowieza reservaat 😉 )

Leave a Reply

Your email address will not be published.